Regisztráció

Bezár

Belépés
Még nem regisztráltál?

Most egyszerűen megteheted, így lehetőséged nyílik hogy csatlakozz a Világnéző.hu közösségéhez ahol megoszthatod utazási élményeidet, és elolvashatod másokét.

Regisztrálok
Elfelejtettem a jelszavamat
Bezár

Sikerült!

Valami baj van!

Hozzáadás a kedvencekhez


Válaszd ki, melyik listádba szeretnéd tenni ezt a helyet

Ha új listába szeretnéd tenni ezt a helyet, hozz létre neki egyet!


Bezár
Református Nagytemplom

Református Nagytemplom

Magyarország, Debrecen

A Kossuth téren magasodó Református Nagytemplom Debrecen jelképe, kihagyhatatlan látnivaló.

Tovább olvasom

Nagyerdő

Nagyerdő

Magyarország, Debrecen

A debreceni Nagyerdő 1082 hektárnyi védett területét egykor összefüggő nyírségi erdők alkották.

Tovább olvasom

Csokonai Nemzeti Színház

Csokonai Nemzeti Színház

Magyarország, Debrecen

A Csokonai Színházat 1865-ben nyitották meg ünnepélyes keretek között Katona József Bánk bán című drámájával.

Tovább olvasom

Kölcsey Központ

Kölcsey Központ

Magyarország, Debrecen

A debreceni Kölcsey Központ Kelet-Magyarország legnagyobb alapterületű és legmodernebb konferencia-központja.

Tovább olvasom

Zsuzsi Erdei Vasút

Zsuzsi Erdei Vasút

Magyarország, Debrecen

A Debrecen környéki vasút első, 21,5 km-es szakaszát 1882. július 16-án nyitották meg.

Tovább olvasom

Milyen város Debrecen?

A mai Debrecen területe már az ókorban is lakott volt. A környék gyakran szolgált birodalmak vagy népek közötti határvidékként, pl. a mély és széles Ördögárok.

Nevét először 1325-ben, egy egyházi okiratban említették. Nagy Lajos király 1361-ben emelte a szabad mezővárosok közé. A XVI. században a város már jól működő keresekedelmi kapcsolatokkal rendelkezett, de ez az épületeken és az utcákon nem tükröződött.

A sok szolgálat és adomány fejében I. Lipót 1693-ban szabad királyi várossá emelte Debrecent. Ebben az időben az itteniek növénytermesztésből és állattenyésztésből éltek, amelyet Európa-szerte értékesítettek. Az iskolák közül messze kiemelkedett Debrecen mai egyetemeinek elődje, a Református Kollégium. Falai között sok későbbi híresség is tanult.

Az 1848-as szabadságharc Debrecenre is nagy hatással volt. 1949-ben öt hónapra ide költözött a kormány, és Magyarország ideiglenes fővárosa, a "szabadság őrvárosa" lett. Kossuth Lajos a Nagytemplomban mondta ki a Habsburgok trónfosztását, hazánk függetlenségét. A város nyugati végén zajlott a döntő csata is, 1849. augusztus 2-án szenvedett vereséget a magyar honvédség.

A zűrzavaros XIX. századi események után nagy ipari fejlesztések kezdődtek a városban. Elért Debrecenig a vasút, iskolák, gyárak, bankok és biztosítók tették a székhelyüket városba. Színházat alapítottak, kórház, laktanyák és templomok épültek.

A II. világháború bombázásai szinte megsemmisítették a Debrecent. A újjászületés azonban nem volt zökkenőmentes, mert a tulajdonrendszer önkényes megváltoztatásakor elcsatolták a Hortobágyot, megszűnt Gut és Savóskút erdői feletti rendelkezési jog, és a város határai is szűkebbek lettek.

A század közepét az iparosodás jellemezte. Ez az ipari munkásság fogott össze az egyetemistákkal 1956. október 23-án, és álltak közösen a forradalmi események élére. Itt dördült az első halálos áldozatot követelő '56-os sortűz is.

A rendszerváltozás Debrecen gazdaságát érzékenyen érintette. Számos nagy múltú gyár szűnt meg, mellette erősödött a gyógyszeripar és az építőipar. Napjainkra számos bevásárlóközpont, edzőcentrum, sportcsarnok, versenyuszoda és konferenciaközpont épült, és megszépült a város főtere is. A turizmusnak kedvez a Debreceni Repülőtér megléte is, ahova már naponta érkeznek fapados járatok.

Debrecen Galériák

Déri Múzeum
Debrecen, Magyarország Látnivalók
Hotel Divinus*****
Debrecen, Magyarország Szállás
Hortobágyi tarhonya
Debrecen, Magyarország Vendéglátás
Debrecen Plaza
Debrecen, Magyarország Vásárlás
Debreceni Repülőtér
Debrecen, Magyarország Szabadidő
Csokonai Nemzeti Színház
Debrecen, Magyarország Szórakozás

Glasgow

Glasgow

Luxemburg

Luxemburg