Regisztráció

Bezár

Belépés
Még nem regisztráltál?

Most egyszerűen megteheted, így lehetőséged nyílik hogy csatlakozz a Világnéző.hu közösségéhez ahol megoszthatod utazási élményeidet, és elolvashatod másokét.

Regisztrálok
Elfelejtettem a jelszavamat
Bezár

Sikerült!

Valami baj van!

Hozzáadás a kedvencekhez


Válaszd ki, melyik listádba szeretnéd tenni ezt a helyet

Ha új listába szeretnéd tenni ezt a helyet, hozz létre neki egyet!


Bezár

Megyeháza

Magyarország, Debrecen, Látnivalók

Megyeháza

Debrecen, Magyarország, Látnivalók
  • Cím: Debrecen Piac utca 54 4024
  • Telefon: 06 52 507 524

A debreceni Megyeháza az egyik legszebb magyar szecessziós épület. Az egykori Hajdú vármegye megyeházáját 1911-12-ben építették Bálint Zoltán és Jámbor Lajos tervei szerint.

A területen egykor a város első vendégfogadója állt, a Fejérló Szálló, és eddig terjed a történelmi belváros is. Itt ért véget a 670 m hosszú fahíd, amelyen akkor közlekedtek a városlakók, amikor mindent elöntött a sár. A főutcát 1824-ben csatornázták le, ekkor elbontották a hidat.

Az épület homlokzata erősen tagolt, amelyet a pécsi Zsolnay-gyár pirogránit díszítőelemei, virágfüzérei és négy fegyveres hajdú szobra díszít. A harangtorony csúcsán Árpád fejedelem bronzszobra áll, a homlokzat közepén pedig Hajdú vármegye címere látható.

A Megyeháza díszterme az Árpád-terem, amelynek falán és mennyezetén stukkók és a megye településeinek címerei láthatók. A díszes ablaküvegeken a két honfoglaló vezér látható, ezt Kernstok Károly tervezte.Megyeháza
Debrecen, Magyarország
Copyright: puszta.com   Forrás: puszta.com

Debreceni Látnivalók


0 hozzászólás

Írj Te is hozzászólást, mondd el véleményedet a helyről!
Csatlakozz! és írd meg véleményedet!