Regisztráció

Bezár

Belépés
Még nem regisztráltál?

Most egyszerűen megteheted, így lehetőséged nyílik hogy csatlakozz a Világnéző.hu közösségéhez ahol megoszthatod utazási élményeidet, és elolvashatod másokét.

Regisztrálok
Elfelejtettem a jelszavamat
Bezár

Sikerült!

Valami baj van!

Hozzáadás a kedvencekhez


Válaszd ki, melyik listádba szeretnéd tenni ezt a helyet

Ha új listába szeretnéd tenni ezt a helyet, hozz létre neki egyet!


Bezár

Debreceni Kistemplom

Magyarország, Debrecen, Látnivalók

Debreceni Kistemplom

Debrecen, Magyarország, Látnivalók
  • Cím: 4025 Debrecen, Révész tér 2.
  • Telefon: 06 52 342 872

Debrecen Nagytemplomával szemben áll a város legkülönlegesebb épülete, a Kistemplom, vagy Csonkatemplom. A csonkatornyú templom Debrecen legrégebbi temploma, 1720 és 1726 között építették Palczer és Burainer Boldizsár építőmesterek vezetésével, de 1661-ben a helyén álló csűrt már imaházként használták.

1727-ben a templom leégett, de gyorsan újjáépítették, három öllel magasabb lett, tűzőrszobát helyeztek el benne és valószínűleg a hagymasisakja is ekkor készült. Az újjáépítés 1731-ig tartott, ekkor nyerte el a templom a ma is látható belső terét és külső megjelenésének alapjait.

1876-ban a templomot Gál József tervei alapján építették újjá, elbontották a templom körüli falat, és elkészült a romantikus kapuzat és a román rózsaablak. 1907-ben egy szélvész megrongálta a hagymasisakot, amelyet az egyház vezetése nem javíttatott ki, hanem donjonszerűen, bástyás kiképzés került a helyére. Ezzel a lakosok sokáig nem békéltek meg és Csonkatemplomnak nevezték el.

A Kistemplom elnevezés megtévesztő, a helyiek a Nagytemplomhoz viszonyítva hívják így. Tornya 36 méter magas. Öt szintje közül a legfelsőn alakították ki a tűzőr szobát, alatta található a templom harangja. 400 kg-os kisharangot Egry Ferenc öntötte Kisgejőcön.Debreceni Kistemplom
Debrecen, Magyarország
Copyright: dziwnowik   Forrás: panoramio.com

Debreceni Látnivalók


0 hozzászólás

Írj Te is hozzászólást, mondd el véleményedet a helyről!
Csatlakozz! és írd meg véleményedet!